IMAT Sınavı Nedir?

28.5.2024

IMAT Sınavı Nedir? Çıkmış Sorular ve Tüm Detaylar

IMAT sınavı (International Medical Admission Test) İtalya’da İngilizce eğitim veren tıp fakültelerine girişte uygulanan bir sınavdır. Tıp eğitimi almak isteyen öğrencilerin okulların belirlediği kontenjana bu sınav puanına göre girmesi gerekir.

Sadece İtalya özelinde yapılan sınav İtalyan Üniversite ve Araştırma Bakanlığı (MUR) tarafından düzenlenmektedir. Sınav dili İngilizcedir. İtalya’da öğrencilerin tercih ettikleri üniversitelerde ve İtalya dışında belirlenen sınav merkezlerinde eş zamanlı olarak yapılır.

İtalya'da İngilizce Tıp Eğitimi Veren Üniversiteler 2024

- Bari Aldo Moro Üniversitesi
- Bologna Üniversitesi
- Cagliari Üniversitesi (2024-2025 yılı itibariyle açılacak.)
- Napoli Luigi Vanvitelli Üniversitesi
- Catania Üniversitesi (Geçtiğimiz yıl İngilizce tıp eğitimeine başladı ama ancak non-EU kontenjanında öğrenci alımı yapmamıştı. Bu yıl non EU öğrencileri de kabul edecek.)
- Messina Üniversitesi
- Milano Üniversitesi
- Milano-Bicocca Üniversitesi
- Napoli Federico II Üniversitesi
- Padova Üniversitesi
- Parma Üniversitesi
- Pavia Üniversitesi
- Politecnica Delle Marche Üniversitesi
- Roma La Sapienza Üniversitesi
- Roma Tor Vergata Üniversitesi
- Torino Üniversitesi

İtalya'da 2024 yılı itibariyle İngilizce tıp eğitimi veren 16 devlet üniversitesi bulunmaktadır.

IMAT Sınavı Soruları 

IMAT'te mantık, okuduğunu anlama, genel kültür, biyoloji, kimya, fizik ve matematikten sorular sorulmaktadır. Fen bilimleri ve matematik gibi alanlar Türk öğrencilerin aşina oldukları konular arasındadır. Genel kültür ve mantık gibi Türk eğitim müfredatında yer almayan alanlardan da sorular bulunmaktadır. Bu aşamada ise öğrencilerin akademik bir destek almaları sınav başarılarına etki etmektedir. 

EduScala olarak sınava yönelik en güncel kaynakları öğrencilerimizle paylaşmakta ve hazırlık sürecini öğrencilerimizle birlikte yürütmekteyiz. Belli periyotlarda yaptığımız denemelerle öğrencilerimizin puan skalasını belirlemekte ve buna uygun bir tercihte bulunmaktayız. Öğrencilerimizin İtalya'da eğitime başlayana kadarki süreçte tüm bürokratik işlemleri de uzman ekibimiz tarafından yürütülmektedir. Sınava yönelik kurslarımızla da öğrencilerin eksik oldukları konulara yönelik çalışmalar yürütüyoruz.

IMAT Sınavı Soru Dağılımı

Sınav çoktan seçmeli 60 sorudan (multiple choice questions) oluşur. Sınav soru dağılımı aşağıdaki gibidir.

- Okuduğunu Anlama ve Genel Kültür : 4 Soru
- Mantıksal Akıl Yürütme :
5 Soru
- Biyoloji :
23 Soru
- Kimya :
15 Soru
- Fizik - Matematik :
13 Soru

IMAT Sınavı Hazırlık Kursu 2024

İtalya özelinde yapılan spesifik bir sınav olduğu için hazırlık süreci de buna uygun olarak yürütülmelidir. İtalya, düşük eğitim harçları ve eğitim kalitesiyle öne çıkar. Her yıl artan sayıda başvuru almakta, bu da doğal olarak rekabete yansımaktadır.

Öğrencilerin sınava hazırlık sürecini en iyi şekilde yürütmeleri sınav başarısına da doğrudan katkı sağlayacaktır. Siz de IMAT'e en iyi şekilde hazırlanmak için sınav hazırlık kurslarımıza katılabilirsiniz. 

2024 yılı hazırlık kursumuz 24 Haziran tarihinde başlayacaktır. Kurs içeriğimizde 110 ders bulunuyor.

Biyoloji: 30 saat
Kimya: 32 saat
⁠⁠Fizik: 14 saat
⁠⁠Matematik: 17 saat
Okuduğunu anlama ve genel kültür: 7 saat
Mantıksal akıl yürütme: 10 saat

IMAT kursumuzla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

IMAT Sınavı Zor Mu?

IMAT exam sınav zorluğu ile ilgili olarak öznel yorumlar yapılabilir. Genel puanlara bakılarak ortalama zorlukta bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. Ancak 2023 itibariyle bir okula yerleşebilmeniz için 90 üzerinden en az 50 civarında puan almanız gerekir. Bu puan okuldan okula değişse de ortalama kabul puanı 50 civarındaydı diyebiliriz.

Sınavda zaman yönetimi oldukça önemlidir. 60 soru için 100 dakika süre tanınmaktadır. Ayrıca hazırlık sürecinde sınava özel kaynaklarla çalışmak ve uzman desteği almak da sınav başarısına doğrudan etki etmektedir.  

IMAT Sınavı Tarihi 2024

IMAT sınavı 2023’te 17 Ekim tarihinde gerçekleştirilecekti. IMAT 2024 tarihi ise henüz belli değil. Sınavla ilgili tüm güncel gelişmeler için websitemizi ve Instagram hesabımızı (eduscala_) takipte kalın!

IMAT Sınavı Nerede Yapılır?

IMAT, İtalya’da İngilizce tıp eğitimi veren üniversitelerde ve İtalya dışında belirlenen sınav merkezlerinde düzenlenmektedir. 2018 yılından beri İstanbul ve 2019 yılından beri Ankara da sınav merkezi yapılmıştır. Öğrenciler Türkiye'de de sınava girme imkanına sahiptirler.

İtalya Tıp Fakülteleri Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Sınava hazırlık aşamasının doğru bir şekilde yönetilmesi ve sınava yönelik özel bir çalışma programının belirlenmesi oldukça önemlidir. IMAT, sadece İtalya'daki İngilizce tıp fakülteleri için yapılan bir sınavdır.

EduScala olarak ilk aşamada öğrencilerimizin seviyesini belirleyip buna uygun bir çalışma programı çıkartıyoruz. Daha sonrasında belli periyotlarla yaptığımız denemelerle öğrencilerimizin gelişim süreçlerini takip ederek en uygun tercihi yapıyoruz. Öğrencilerimizin tüm bürokratik süreçlerini profesyonel ekibimizle yürüterek öğrencilerimizin hazırlık sürecinden maksimum verimi elde etmelerini sağlıyoruz.

Ayrıca yıllardır bu alanda öğrenci yetiştiren deneyimli kadromuz ve özgün deneme sınavlarımızla da sınav hazırlığında EduScala'dan kurs desteği alabilirsiniz.

Neden IMAT Kursu Almalıyım?

IMAT sınavı, rekabetçi bir sınavdır ve başarılı olmak için kapsamlı bir hazırlık gerektirir. Kurslar, sınav formatını anlamanıza, zorlu konuları öğrenmenize ve sınav stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilir.

IMAT Sınavı Hazırlık Kitapları

Sınava hazırlık kitaplarımız bir kaç set halindedir. Basılı ve dijital ortam olmak üzere öğrencilerimize 2 farklı tarzda kaynak paylaşımını yapmaktayız.

Kaynaklarımız Türkiye'deki uzmanlarımız ve IMAT kursu hocalarımız tarafından düzenlenir ve geçmiş yıllardaki öğrencilerden gelen geri bildirimlerle güncellenir. Sınav İtalya'ya özgü ve yılda bir kez yapılan bir sınav olduğu için kaynak çeşitliliği çok geniş değildir.

IMAT Sınavı Çıkmış Sorular

IMAT sınavı 2011'den beri yapılmaktadır. Sınav örnekleri ve IMAT past papers (IMAT çıkmış sorular) ekibimizde mevcuttur. Sorulara ulaşmak için sayfamızdaki formu doldurabilirsiniz.

IMAT Sınavı Başvuru

Sınav başvuru süreci farklı aşamalar içermektedir. Sınava online kayıtlar genellikle Temmuz ayı içerisinde yapılmaktadır. Sınav kaydı dışında okulların da farklı süreçleri bulunur. Her işlemin belli bir son tarihi olduğu için titiz bir şekilde takip etmek çok önemlidir.

Hem sınava hazırlık hem de bürokratik işlemlerin bir arada yürütülmesi öğrenci ve veliler için yorucu olmaktadır. Bu aşamada EduScala olarak hazırlıktan İtalya'da eğitime başlayana kadar tüm süreçte profesyonel destek hizmetleri sunmaktayız. Siz de İtalya'da Tıp Eğitimi ile ilgili İtalya'da eğitim ve yaşam tecrübesine sahip ekibimizden destek alabilirsiniz.

IMAT Sınavı 2024

IMAT 2024 sınav tarihi henüz belli olmadı. Geçtiğimiz yıl IMAT 2023 sınavı 17 Ekim 2023 tarihinde düzenlenmişti. IMAT 2024 tarihini öğrenmek ve güncel gelişmeleri takip etmek için eduscala Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

IMAT Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

IMAT sınav sonuçları genellikle sınavdan sonra 3-4 hafta içerisinde açıklanır. Tercih ettiği üniversitenin kontenjanına puan sırasına göre giren öğrenciler kabul almış sayılırlar. Hızlı bir şekilde vize alıp İtalya'da okul kaydınızı tamamlamanız gerekir.

IMAT Sınavında Kaç Okul Tercih Edebilirim?

Avrupa Birliği dışından gelen öğrenciler (non-EU olarak tarih edilir) tek bir üniversite tercih edebilirler. Avrupa Birliği üyesi ülke öğrencileri, İtalya'da oturum izni bulunan yabancı öğrenciler (EU kontenjanı tarif edilir) ise sınav kayıt sisteminin izin verdiği sayıda (genellikle 10-12) üniversiteye başvuru yapabilir. Bunlardan herhangi birine de yerleşme şansına sahip olurlar. Bu yüzden Avrupa Birliği dışından başvuru yapacak öğrenciler -ki Türkiye'den öğrencilerin çoğunluğu bu kategoridedir- ilk tercihlerini çok dikkatli bir şekilde seçmeli ve çok iyi bir şekilde hazırlanmalıdırlar. Danışmanlık süreci içerisinde öğrencilerin hem hazırlık hem de okul tercihlerini uzman danışman ve eğitimci kadromuzla birlikte verdiğimizi belirtmek isteriz. :) 

IMAT Sınav Ücreti Nedir?

IMAT sınav ücreti 130 €'dur. Sınava kayıt anında ödemesi online olarak yapılır.

IMAT Sınavına Kimler Girebilir?

IMAT sınavına, İtalya'daki üniversitelerde İngilizce tıp ve diş hekimliği programlarına başvurmak isteyen herkes girebilir. Sınava girmek için özel bir uyruk veya ön eğitim şartı bulunmamaktadır. Ancak, adayların sınavın yapıldığı dil olan İngilizcede ve fen bilimleri, matematik, mantık, genel kültür gibi alanlarda temel becerilere sahip olmaları beklenir.

IMAT Sınavı Türkiye'de Nerede Yapılıyor?

IMAT sınavı Türkiye'de İstanbul ve Ankara'da yapılır. Sınavın Türkiye'deki tam yerleri ve tarihleri her yıl İtalyan Eğitim Bakanlığı'nca duyurulur. Sınav merkezi sınav kaydı yapılırken seçilir.

IMAT İçin IELTS Gerekli Mi?

IMAT sınavına girmek için IELTS skoru genellikle gerekli değildir. Ancak bazı İtalyan üniversiteleri, öğrencilerin İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamak için IELTS veya benzeri bir sınavdan belirli bir puan almalarını isteyebilir. Bu nedenle, başvurduğunuz üniversitenin dil yeterlilik şartlarını kontrol etmek önemlidir. IMAT'te başarılı olabilmek için minimum B2 düzeyinde dil seviyesine sahip olmayı EduScala olarak tavsiye ediyoruz.

IMAT 1 Soru Kaç Puan?

IMAT sınavında her doğru cevap için 1.5 puan verilirken, yanlış cevaplar için 0.4 puan düşülür. Boş bırakılan sorular puanı etkilemez.

IMAT İle Hangi Üniversitelere Alım Yapılıyor?

IMAT sınavı ile İtalya'da birçok devlet ve özel üniversitenin İngilizce tıp ve diş hekimliği programlarına alım yapılıyor. Bu üniversiteler arasında Milano Üniversitesi, Pavia Üniversitesi, Bologna Üniversitesi, Sapienza Üniversitesi ve daha birçok prestijli kurum bulunmaktadır. Yazımızda İtalya'da İngilizce Eğitim Veren Tıp Fakülteleri başlığı altında güncel listeyi bulabilirsiniz.

2024 IMAT Sınavı Ne Zaman?

2024 IMAT sınav tarihi Mayıs sonu itibariyle henüz yayınlanmadı. IMAT 2023 sınavı 17 Ekim 2023 tarihinde düzenlenmişti. Bu yıl da Eylül-Ekim aylarında yapılacağını öngörüyoruz.

IMAT Sınavıyla Kaç Öğrenci Kabul Ediliyor?

IMAT sınavı ile alınacak öğrenci sayısı, her üniversitenin belirlediği kontenjanlara, sınavın yapıldığı yıla ve öğrencinin kategorisine göre (EU ve non-EU) değişiklik gösterir. Örneğin non-EU öğrenciler için 2023 yılında 14 okulda toplam 425 kişilik kontenjan varken bu sayı 2024 yılında 16 okulda toplam 475 öğrenciye ulaşmıştır. 2024 yılında 1 üniversite İngilizce tıp eğitimine başlamış, bir üniversite ise bir önceki yıl İngilizce eğitime başlamışken 2024 yılı itibariyle non-EU öğrenci kabul etmeye başlamıştır.

IMAT Sınavı Kaç Dakika?

IMAT sınavı 100 dakika sürer. Bu süre zarfında adayların tüm soruları cevaplamaları beklenir. Sınav süresinde genellikle bir değişiklik yapılmaz. Ancak sınav soru dağılımı yıldan yıla değişiklik gösterebilmektedir.

IMAT Sınavı Türkçe Mi?

Hayır, IMAT sınavı Türkçe değildir. Sınav tamamen İngilizce olarak gerçekleştirilir. Sınav, uluslararası öğrencilerin İtalya'daki İngilizce tıp ve diş hekimliği programlarına başvurabilmeleri için tasarlanmıştır ve tüm sorular doğal olarak İngilizce olarak hazırlanır.

En Güncel İlginizi Çekebilecek İtalya'da Lisans, Yüksek Lisans Eğitim Blog İçerikleri

İtalya'da lisans ve yüksek lisans eğitimi üzerine daha fazla bilgi için diğer ilgi çekici blog içeriklerimize göz atın.

İtalya'da Lisans ve Yüksek Lisans Yolculuğunuza Bugün Adım Atın

EduScala ile İtalya'nın önde gelen üniversitelerinde hayalinizdeki eğitime hemen başlangıç yapın.

Başvuru Yap

1.000'den fazla öğrenci tarafından güvenilen adres.