TIL-I Sınavı Nedir?

2.6.2024

TIL-I Sınavı Nedir?

İtalya’nın mühendislik eğitimi almak öğrencilerin merak ettikleri konuların başında İtalya üniversite sınav sistemi gelir. İtalya’da üniversite sınavları Türkiye'deki gibi ulusal düzeyde değildir. Bazı bölümler için sınvla öğrenci kabul edilirken bazı bölümler için sınavsız kabul almak mümkündür. Bu sınavlardan biri de TIL sınavı veya TIL-I olarak bilinir. Bu yazımızda TIL sınavı nedir sorusuna yanıt vermeye çalışacağız.

Politecnico Di Torino TIL-I Sınavı

Avrupa’nın en seçkin üniversitelerine sahip ülkelerden biri olan İtalya’da mühendislik en çok tercih edilen programlar arasındadır. Ülkede bulunan teknik üniversiteler yüksek standartlarda eğitim imkanı sunmaktadır. Aynı zamanda birçok İngilizce program seçeneğiyle öğrencilerin iş hayatına güçlü bir şekilde başlangıç yapmalarını da sağlar. TIL-I sınavı Politecnico Di Torino'nun mühendislik dalında eğitim almak öğrencilerine uyguladığı bir sınavdır.

Politecnico di Torino'yla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

TIL-I Sınavı Online Mı

Covid-19 salgını nedeniyle online olarak yapılan TIL-I sınavı 2024 yılı itibariyle okul kampüsünde yapılmaya başlanmıştır. 

TIL-I Sınavı Konular

İtalyan Üniversitelerinde Mühendislik okumak isteyen öğrencilerimizin en çok merak ettiği konulardan biri olan TIL-I sınav içeriği hakkında kısaca bilgi vermeye çalışalım.

Bilindiği gibi mühendislik dalı ağırlıkla sayısal bilgi becerisine dayanan, matematik ve fizik gibi ders konularını kapsayan bir yapıya sahiptir. Ezberci bir eğitim sisteminin olmadığı İtalyan üniversiteleri öğrencilerin sayısal bilgileri dışında akıl veya mantık yürütme konusunda da yeterli seviyede olmalarını bekler. TIL-I sınav içeriği de bu temeller üzerine kuruludur.

  • Sınavda 16 soru Matematikten, 10 soru Fizikten, 10 soru Okuduğunu anlama ve mantıktan ve 6 soru Temel teknik bilgisinden gelir. Toplam TIL-I sınav süresi 90 dakikadır.
  • Her doğru cevap öğrencilere 1 puan kazandırırken, yanlış cevaplar 0,25 puan kaybettirir.

TIL-I Sınavı Puanlaması 

TIL-I sınavlarında boş bıraktığınız sorular hesaplama sistemine dahil edilmemektedir. Ancak yanlış cevaplar doğru cevapların puanlarını düşürecektir. 4 yanlış cevap 1 doğru cevap puanını düşürür. Kısaca bunu “yanlış cevapların 0,25 puan kaybettirmesi“ olarak özetleyebiliriz.

TIL-I Sınavı Hazırlık

TIL-I sınavları Polictenico Di Torino tarafından uygulandığı için sınav içeriği bu eğitim kurumlarının beklentilerine uygun konuları kapsamaktadır. İtalya’da eğitim sistemi ve müfredat ülkemizden farklı olduğu için sınava hazırlık sürecinde nasıl hareket edileceği konusunda uzman desteği almanız yararlı olacaktır. Sınava hazırlık için profesyonel destek almak için ekibimizle iletişime geçebilirsiniz. Öğrencilerimizi sınava özel kaynaklarımız ve deneme sınavlarımız ile en iyi şekilde hazırlamaktayız.

Detaylı bilgi için kurslar sayfamızı kontrol edebilirsiniz. 

İtalya’da Mühendislik Okumak 

Avrupa ülkelerinden birinde eğitim almak ve uluslararası düzeyde bir diplomaya sahip olmak demektir. Bunun en iyi adresi de İtalya'dır. Maddi açıdan kıyaslandığında İtalyan üniversiteleri birçok ülkeye göre çok daha düşük eğitim ücretlerine sahiptir. Ülkenin eğitim sisteminin bir gereği olarak harç ücretleri oldukça düşüktür. Aynı zamanda geniş burs seçenekleri bulunmaktadır. Dünyanın en iyi üniversitelerine sahip İtalya, kaliteli bir yurtdışı eğitim tecrübesi sunmaktadır.

İtalya’da lisans eğitim süresi ise 3 yıldır. İtalya’da mühendislik eğitimi alan öğrenciler edindikleri diplomayla Avrupa ülkelerinde iş bulma fırsatını yakalayabilirler. Dileyen öğrenciler ise İtalya'nın ve Avrupa'nın en iyi üniversitelerinde yüksek lisans eğitimine devam edebilirler. Bu sayede alanlarında ileri bir birikim seviyesine yükselebilirler.

Detaylı bilgi için İtalya’da mühendislik okumak yazımıza göz atabilirsiniz. 

En Güncel İlginizi Çekebilecek İtalya'da Lisans, Yüksek Lisans Eğitim Blog İçerikleri

İtalya'da lisans ve yüksek lisans eğitimi üzerine daha fazla bilgi için diğer ilgi çekici blog içeriklerimize göz atın.

İtalya'da Lisans ve Yüksek Lisans Yolculuğunuza Bugün Adım Atın

EduScala ile İtalya'nın önde gelen üniversitelerinde hayalinizdeki eğitime hemen başlangıç yapın.

Başvuru Yap

1.000'den fazla öğrenci tarafından güvenilen adres.