TOLC Sınavı Nedir?

2.6.2024

TOLC Sınavı Nedir?

İtalya’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin merak ettiği konulardan biri de TOLC sınavı ve yapılacak sınavın içeriğinin neler olduğudur. TOLC sınavı nedir? Hangi üniversiteler TOLC sınavı şartı aramaktadır? Yazımızda bu sorulara yanıtlar vereceğiz.

TOLC Nedir

İtalya’da okumak isteyen öğrencilerin son zamanlarda sıkça duyduğu TOLC sınavı İtalya'ya özgü bir sınavdır. İşletme, Ekonomi, Eczacılık veya Mühendislik gibi alanlarda bazı eğitim kurumları öğrenci kabulünde bu sınavdan yeterli skorlar talep etmektedirler.

Consorzio Interuniversitario Sistemi Integrati Per l'Accesso (Üniversitelerarası Kabul Sistemi Entegrasyon Konsorsiyumu, CISIA) tarafından düzenlenen TOLC sınavları ortak bir üniversite giriş sınavı bulunmayan İtalyan üniversitelerinin öğrenci seçme sınavıdır. Bu sınavlar ilgili alanların İtalyanca karşılıklarının ilk harflerine göre isimlendirilmektedirler.

TOLC Sınavına Nerede Girilir?

TOLC, üniversiteler ve CISIA'nın belirlemiş olduğu sınav merkezlerinde düzenlenmektedir. Ancak pandemi sebebiyle online olarak da yapılmaya başlanmıştır. TOLC@Casa ismi verilen bu sistemle evinizden sınava girebilirsiniz. Sınava girmek için İtalya'ya gitme zorunluluğu yoktur. Bu da öğrenciler için büyük bir kolaylıktır.

TOLC Sınavı Hangi Dilde Yapılır?

TOLC sınavlarının çoğunluğunda sınav dili İtalyancadır. Ancak TOLC-I ve TOLC-E sınav türleri aynı zamanda İngilizce olarak da yapılmaktadır. 2020 yılında alınan kararlardan sonra artık TOLC-F sınavları da İngilizce TOLC sınavları arasına katılmıştır. 2022 yılından itibaren TOLC-PSI adıyla bir sınav düzenlenecektir. Bu sınavın dili de İngilizcedir.

TOLC-I Sınavı 

İngilizce yapılan TOLC-I sınavında yer alan konulardan sorular sorulmaktadır.

  • Mantık
  • Matematik
  • Fen Bilimleri
  • Okuduğunu Anlama

TOLC-I sınav sistemindeki amaç öğrencilerin okuduğunu anlayıp anlamadığını, sorularla ilgili mantık yürütme yeteneğinin hangi seviyede olduğunu belirlemektir. Yukarıda saydığımız konulara hakim olabilmeniz sınavda başarı sağlamanız için önemlidir. Puanlama sistemine göre her doğru 1 puan kazandırırken her yanlış cevap 0,25 puan götürmektedir. Boş bırakılan soruların herhangi bir etkisi yoktur.

TOLC-E Sınavı 

TOLC-E sınavı sosyal bilimler alanları olan ekonomi, işletme ve iktisat gibi bölümlerde eğitim almayı hedefleyen öğrenciler için yapılan bir sınav türüdür. Sınavın amacı öğrencilerin mantık yürütme yeteneğinin tespitini yapmak ve belirtilen alanlardaki bilgi seviyesini ölçmektir. TOLC-E sınav konuları şunlardır:

  • Okuduklarını Anlama Becerisi
  • Matematik
  • Mantık

Her doğru cevap puanlamada 1 değerindedir. Her yanlış cevap ise 0,25 puan kaybettirmektedir.

TOLC-F Sınavı 

Eczacılık bölümlerine öğrenci kabul eden üniversitelerin uyguladığı bir sınavdır. Bu bölümler arasında TOLC-F sınav içeriği ise şöyledir:

  • Biyoloji
  • Matematik
  • Kimya
  • Fizik
  • Mantık Yürütme

TOLC-F'te de diğer sınavlarda olduğu gibi her doğru cevap 1 puan kazandırırken her yanlış cevap 0,25 puan kaybettirmektedir.

TOLC-PSI Sınavı

TOLC-PSI sınavı, İngilizce psikoloji eğitimi almak isteyen adayların girmesi gereken sınavdır. Sınavda yer alan bölümler şu şekildedir:

  • Okuduğunu Anlama
  • Sayısal Mantık
  • Sözel Mantık
  • Biyoloji
  • Matematik

TOLC-PSI, 50 sorudan oluşmaktadır ve sınav süresi 95 dk'dır.

İtalyanca TOLC Sınavları

Yukarıda belirttiğimiz sınav türleri İngilizce olarak da yapılmaktadır. TOLC aynı zamanda İtalyanca eğitim almak isteyen öğrencileri de yakından ilgilendiren bir sınavdır. Bu sınav türleri aynı zamanda İtalyanca da yapılmaktadır. İtalyanca TOLC sınavlarında öğrencilerin İngilizce seviyesini ölçen sorular da yer alır.

TOLC-E (İtalyanca)

Belirli sosyal bilim alanlarında eğitim almak isteyen öğrenciler için TOLC-E sınavı yapılır. Bu bölümler arasında Siyaset Bilimi, Ekonomi ve Yönetim ve İletişim gibi branşlar yer alır. Sınav konuları ise Mantık, Matematik ve Okuduğunu Yorumlama şeklindedir. Sınav süresi ise ortalama 1 saat 30 dakikadır.

TOLC-I (İtalyanca)

Ingegneria yani mühendislik bölümlerine giriş için düzenlenen sınav türüdür. İçerik ve puanlama olarak İngilizce sınavın aynısıdır. Ancak bu sınavda İngilizce seviyesini ölçücü sorular da bulunmaktadır.

TOLC-F (İtalyanca)

Farmacia yani eczacılık ve ilgili alanlarda eğitim veren bölümlerin talep ettikleri sınav türüdür. İngilizce sınavı ile içerik ve puanlama olarak aynıdır. Aynı zamanda İngilizce seviyesini ölçücü sorular da yer alır.

TOLC-B (İtalyanca)

Biyoloji bilimlerini tercih eden öğrenciler için TOLC-B sınavı yapılır. Biyoloji, Matematik, Fizik ve Kimya soruları sorulmaktadır.

TOLC-SU (İtalyanca)

İletişim, Yabancı Diller veya Edebiyat gibi bölümleri okumak isteyen öğrenciler TOLC-SU sınavına girerler. Sınava yer alan soruların çoğunluğu okuduğunu anlama kabiliyeti ile ilgilidir. İtalyan diline hakim olmayı gerektirir. Kalan sorular ise mantık yürütme kabiliyetini ve lise eğitimi sürecinde edindiğiniz temel bilimler ile ilgili seviyenizi ölçme üzerinedir.

TOLC-S (İtalyanca)

İtalya’da eğitim veren bazı üniversiteler TOLC-I ve TOLC-B alanlarının kapsadığı bazı bölümler için ayrıca TOLC-S sınavı yapmaktadır. Bu bölümler arasında Fizik, Bilgisayar Bilimleri, Kimya Bilimleri veya Doğa Bilimleri gibi teknik bilgi isteyen branşlar yer alır. Sınav içeriğinde Fen Bilimleri, Matematik, Okuduğunu Anlama, Akıl Yürütme ve Problem çözme soruları yer alır.

TOLC Sınavı Hazırlık

Son yıllarda Türk öğrencilerin yurtdışında eğitim için çokça tercih ettikleri ülkelerin başında gelen İtalya'da bu ihtiyaca karşılık verebilmek için TOLC sınavları İngilizce olarak da düzenlenmeye başlanmıştır. Siz de sınavlara hazırlık için alanında uzman eğitmen kadromuzdan destek alabilirsiniz.

TOLC kurslarıyla ilgili detaylar için kurslar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

TOLC Sınavını Hangi Üniversiteler Talep Ediyor?

İtalyanca eğitim için birçok üniversite TOLC sınavından skor talep etmektedir. İngilizce olarak ise yukarıda belirttiğimiz alanlarda İngilizce eğitim veren üniversiteler bu sınavdan skor talep etmektedirler.

En Güncel İlginizi Çekebilecek İtalya'da Lisans, Yüksek Lisans Eğitim Blog İçerikleri

İtalya'da lisans ve yüksek lisans eğitimi üzerine daha fazla bilgi için diğer ilgi çekici blog içeriklerimize göz atın.

İtalya'da Lisans ve Yüksek Lisans Yolculuğunuza Bugün Adım Atın

EduScala ile İtalya'nın önde gelen üniversitelerinde hayalinizdeki eğitime hemen başlangıç yapın.

Başvuru Yap

1.000'den fazla öğrenci tarafından güvenilen adres.